Skip to main content
Loading
1:00 PM
  1. Patio Room
    240 mins
    • System planning
    • Policy and regulation

    1:00 - 5:00 PM PST

    Sponsored by:

    California grid operator CAISO is revising its interconnection process to address unprecedented and unsustainable request volumes. In this workshop, the Department of Energy’s Interconnection Innovation e-Xchange will introduce participants to the reworked process and help them navigate it efficiently. This mostly-analog, discussion-focused session will include interconnection thought problems which attendees will group up to solve by envisioning the interconnection process under specified conditions and parameters.

    LEARN MORE

  2. Golf Course
    240 mins
    • Networking
    1:00-5:00 PM PST
4:00 PM
  1. Plaza Arbor
    60 mins
    4:00 - 5:00 PM PST
5:00 PM
  1. Opening reception
    Plaza Arbor
    60 mins
    • Networking
    5:00-6:00 PM PST
7:30 AM
  1. Plaza Arbor
    510 mins
    7:30 AM - 4:00 PM PST
  2. Breakfast
    Plaza Arbor
    75 mins
    • Networking
    7:30-8:45 AM PST
8:45 AM
  1. Plaza Ballroom I II
    90 mins
    8:45-10:00 AM PST
10:30 AM
  1. Patio Room
    45 mins
    • Electric vehicle and the grid
    • Solar
    • DER

    10:30-11:15 AM PST

    This session is an introduction to the basics of interconnection in California. It will discuss what qualifies as a study and compare distribution and transmission grid interconnection processes. Panelists will elaborate on how to effectively communicate with the local utility and grid operator CAISO while abiding by the rules established by CEC and CPUC. Whether you're an experienced engineer or an interconnection novice, this crash course will have something for everyone. 

  2. Patio Room
    45 mins
    • System planning
    • DER
    • Policy and regulation

    10:30-11:15 AM PST

    As we bring more DERs onto the grid, cybersecurity is paramount. A new standard 1547.3 explores standardizing cybersecurity for DERs and assesses the risks posed to a diverse collection of stakeholders, including asset owners and operators. This session will explore how to protect essential energy assets via cybersecurity.

  3. Pacific Room
    45 mins
    • Utility-scale
    • Networking

    10:30-11:15 AM PST

    Sponsored by:

     

    Rising demand for efficient and reliable grid operations, coupled with new regulatory requirements including FERC-881, are challenging power grid operators to implement accurate, real-time monitoring for numerous aspects of their network from power generation through to customer delivery.  Distributed Fiber Optic Sensing (DFOS) technologies provide effective and reliable tools to generate and produce the data required enabling regulatory compliance, circuit reliability, and prompt, accurate detection of hazards to infrastructure elements, while ensuring transmission circuit operation at safe ampacity levels. 

    This session will focus on the feature-function-benefits to grid operations utilizing fiber optic sensing, discuss implementation models & pilot trials, and review Case Studies for live projects encompassing both US based and global power utility providers.

11:30 AM
  1. Plaza Ballroom I II
    45 mins
    • Utility-scale
    • DER
    • Policy and regulation

    11:30-12:15 PM PST

    Sponsored by:

    ge

    CAISO is finalizing its Interconnection Process Enhancements, an initiative that addresses the “unprecedented and unsustainable interconnection request volumes” in its study windows. This session will explore how the new process might work for all stakeholders and how it intends to speed up queues. 

  2. Patio Room
    45 mins
    • Microgrids
    • Virtual power plants
    • System planning

    11:30-12:15 PM PST

    This session will consider models for operating virtual power plants including architecture, participation pathways, and alternatives to FERC Order 2222. Should utilities handle VPPs, or should their operation be outsourced? If the DSO model isn't the right structure. what is? 

12:15 PM
  1. Lunch
    Plaza Arbor
    60 mins
    • Networking
    12:15-1:15 PM PST
1:15 PM
  1. Plaza Ballroom I II
    45 mins
    • Electric vehicle and the grid
    • Utility-scale
    • Policy and regulation

    1:15-2:00 PM PST

    Service upgrade processes in California are often inefficient, slow, and frustrating for asset owners who want to interconnect. PG&E has been working toward making this smoother, and this session will explore ways to improve it. This session will also discuss demand response and load programs instituted by CEC and CPUC incentivizing (and allowing) exporting energy behind the meter.

  2. Patio Room
    45 mins
    • System planning
    • DER

    1:15-2:00 PM PST

    In this session, Sandia National Laboratories will share findings from its work with utilities to improve DER interconnection. Sandia will present tools and algorithms that incorporate customer smart meter data and estimate the amount of solar that can be installed at a given location. Attendees will learn about challenges and solutions for interconnecting distributed energy resources in downtown secondary grid networks. This session will present ideas for increasing the hosting capacity of distribution networks through switching changes to reconfigure the system.

  3. Plaza Ballroom III
    45 mins

    1:15-2:00 PM PST

    Sponsored by:

2:15 PM
  1. Plaza Ballroom I II
    45 mins
    • Electric vehicle and the grid
    • System planning
    • DER

    2:15-3:00 PM PST

    California is quickly electrifying large fleets and adding massive load to the electric grid. However, no statewide interconnection rules apply to EV charging infrastructure. This session will explore how fleet owners are getting the job done, how drayage might work, and how grid operators are managing increased demands. How does hydrogen fit into the equation?

    Presented by:

    slalom

  2. Patio Room
    45 mins
    • Utility-scale
    • System planning
    • Policy and regulation

    2:15-3:00 PM PST

    To meet our climate goals we must build more transmission, but permitting can be a major challenge to transmission development. How can utilities and transmission owners effectively navigate complex rules, capacity challenges, and still get projects online on time? What lies ahead in the next year?

3:15 PM
  1. Plaza Ballroom I II
    45 mins
    • Utility-scale
    • System planning
    • DER

    3:15-4:00 PM PST

    Last year, California passed legislation addressing delays in customer connections to the utility distribution grid. Two CPUC studies found that managing DER development, including interconnection, could make a $30 billion difference in costs to upgrade the distribution grid. Technologies and strategies applied at DER interconnection (i.e. phased or flexible interconnection, automated load management, on-site DERs, and others) provide an opportunity to improve grid connection timelines and reduce costs. This session will explore ways California's distribution grid can be improved via mitigated interconnection.

  2. Patio Room
    45 mins
    • Virtual power plants
    • Utility-scale
    • System planning

    3:15-4:00 PM PST

    Alternative technologies can help us plan and operate the electric grid more effectively and efficiently. This session will explore the implementation of power flow controlling devices, topology optimization, and using near real-time data to predictively rerate lines. How will these tools help us meet the growing needs of electrification? 

4:15 PM
  1. Plaza Ballroom I II
    45 mins
    • Utility-scale
    • System planning
    • DER

    4:15-5:00 PM PST

    As California adds more Distributed Energy Resources (DERs) to the grid, transmission planners must account for extra load. How can we spot issues on the distribution grid before they cause problems at the transmission level? This session will discuss reliability reform on both sides of the meter, FERC Order 2222, and explore how DERs can postpone or forgo transmission development. 

  2. Patio Room
    45 mins
    • Virtual power plants
    • System planning
    • DER

    4:15-5:00 PM PST

    Artificial intelligence and machine learning dominate conversations across the energy industry. This session will explore how these new tools can optimize planning and alleviate pain points like long interconnection queues. It will also feature use cases that are already being implemented at scale.

5:00 PM
  1. Happy hour
    Plaza Arbor
    60 mins
    • Networking
    5:00-6:00 PM PST
7:30 AM
  1. Plaza Arbor
    210 mins
    7:30-11:00 AM PST
  2. Breakfast
    Plaza Arbor
    60 mins
    • Networking
    7:30-8:30 AM PST
8:30 AM
  1. Plaza Ballroom I II
    45 mins
    • Electric vehicle and the grid
    • Battery storage
    • Policy and regulation

    8:30-9:15 AM PST

    We can dance if we want to, but we'd rather talk about battery energy storage fires. More specifically, storage safety. This session will incorporate fire officials into a discussion centered on the uniqueness of battery fires, how to prevent them, and how to fight them. Panelists will share what it means to "fail safe," elaborate on prevention and safety mechanisms, and consider how to effectively communicate risks to the community.

  2. Patio Room
    45 mins
    • Solar
    • Community solar
    • Policy and regulation

    8:30-9:15 AM PST

    Electric Rule 21 describes interconnection, operating, and metering requirements but it doesn't consider energy equity. Yet such consideration is baked into California's policies via SB 350. This session will explore ways to make California's grid a more inclusive and equitable one. Panelists will explain how the interconnection process can be a barrier to renewable energy, discuss the financing challenges facing LMI projects and incentives to develop them, and innovative and collaborative projects in CA.

  3. Pacific Room
    45 mins
    • Networking

    8:30-9:15 AM PST

    Presented by:

9:30 AM
  1. Plaza Ballroom I II
    45 mins
    • Battery storage
    • Virtual power plants
    • DER

    9:30-10:15 AM PST

    Battery energy storage is a multifunctional solution for a variety of grid constraints.  California just approved energy systems connecting to the grid with export schedules. There's great potential for using storage not just for meeting energy demands but also for providing ancillary services. This session will explore market incentives and how they're guiding battery development while exploring innovative and creative battery projects.

  2. Patio Room
    45 mins
    • Battery storage
    • Virtual power plants
    • Utility-scale

    9:30-10:15 AM PST

    This session will explore Remedial Action Schemes (RAS), grid-forming battery technology, and how utilities can utilize BESS systems to forgo upgrades while simultaneously addressing grid stability via inverter-based resources.

10:30 AM
  1. Plaza Ballroom I II
    45 mins
    • Battery storage
    • Microgrids
    • Virtual power plants

    10:30-11:15 AM PST

    As wildfires become increasingly frequent in California, clean energy microgrids are emerging as a resiliency solution. This session will discuss the advantages of using small-scale, local energy sources disconnected from regional grids during emergencies. 

  2. Patio Room
    45 mins
    • Solar
    • Community solar
    • Policy and regulation

    10:30-11:15 AM PST

    Can a community solar program survive (or thrive?) in California? Is it even legal? This session will discuss California's Community Solar Initiative. Panelists will delve into the program's unique features including storage and elaborate on incentive structures that could promote the development of such an industry. The session will also include the latest developments in the program and discuss how disadvantaged communities could be included. 

11:30 AM
  1. Plaza Ballroom I II
    60 mins
    • Policy and regulation
    • Networking

    11:30-12:15 PM PST

    Sponsored by:

    The U.S. Department of Energy Interconnection Innovation e-Xchange (i2X) convened diverse stakeholders across the U.S. electricity ecosystem to formulate a practical 5-year Strategic Roadmap for implementing simpler, faster, and fairer interconnection processes while enhancing the reliability, resiliency, and security of our distribution and transmission grid networks. Through a series of virtual meetings covering key issues such as cost allocation, queue management, data transparency, equity, workforce, and grid engineering practices, the i2X team facilitated numerous open dialogues about important interconnection issues, knowledge gaps, practical short-term solutions, and few paradigm-shifting ideas. The result is a roadmap for the next five years of interconnection innovation for stakeholders by stakeholders.

    This is your chance to share your feedback and comments with the Department of Energy and i2X!